torsdag 4 februari 2010

Oxgryta

(Nästan) direkt från spisen till bloggen:

Stek ca 800 g bitar av oxkött i smör (ta lite per gång) - bäst: i en järnkastrull (jag köpte äntligen en ny Le Creuset, eftersom jag bara hade en som är för små). Håll köttet varmt. Fräs nu: 1 lök i bitar, 1-2 klyftor vitlök, 1 morot, 1/4 röd paprika till lite mjukare, men inte brun. Häll nu på 4 msk Salome dadelbalsam, rör i 1 tsk senap, 1 msk tomatpuré, 1 msk svartvinbärsylt och låt allt kokas lite. Fyll på med ca 100 ml rödvin och låt det kokas lite först, lägg sedan köttet in till vätskan. Strö över 1 msk mjöl och blanda allt väl. Tillsätt 1 lagerblad, 5 st enbär, 2-3 kryddnejlikor, salt och peppar. Lägg på lock och låt puttra 1-2 timmar (beroende på hur mycket tid du har och hur mört du vill att köttet ska bli). Rör om lite ibland, häll på med mera vin, när det behövs - sakta, inte för mycket på en gång. Till sist avsmaka med 2 msk Angels kissing the night (körsbärsvinäger), som ger ännu mera färg och en underbar fin söt-aromatisk smak.

Servera med en god machésallad och fullkornris. Och alla blir glada.

Det blir också god med Cleopatra's Tårer, om du inte har Salome hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar