fredag 22 januari 2010

Strimlad kalkonbröst, asiatiskt inspirerad

Strimla ca 800g kalkonbröst i ca 1/2 cm tjocka strimlor. Marinera ca 1 timme (eller längre) i en blandning av ca 2 msk Ingefärsbalsam, 1 msk sojasås, 1 tsk röd currypasta, 1-2 msk olja (sesam eller oliv), 2 klyftor pressad vitlök. Skär 1 medelstor-stor lök i klyftor och dela dessa sedan i 3 delar (få vara lite grovare bitar), gör detsamma med 1/2 röd och 1/2 gul paprika, dela ca 1/4 blomkål i mindre bitar. Fräs allt i olja ett tag och tillsätt sedan ca 2-3 msk Ingefärsbalsam, låt koka in. Ta det sedan ur pannan och håll varmt. Stek nu strimlorna i mindre partier tills de få fin färg på alla sidor. (Går snabbt, vinägermarinaden ger fin färg!) Tillsätt lite olja om det behövs. Håll stekta strimlor varma med grönsakerna tills allt är klart. Har du kvar av marinaden, kan du koka upp det lite och sen ska allt tillbaka in i stekpannan och låtas lite små puttra några minuter, tills köttet är genomstekt (fågel...), men inte för hårt. Vill man, så kan man hälla över lite mera Ingefärsbalsam och/eller lite sojasås - det bestämmer ens egna smaklökar! :-)

Jag älskar kokosmjölk, men så gör ingen annan i familjen. Därför gör jag en kokossås separat , som jag sedan häller över min portion.

Man och barn föredrar sötsur sås, vilken de får hälla över sina :-).


Vill vi äta med sticks, blir det jasminris därtill. Annars passar ju också fullkornsris eller bulgur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar