lördag 16 januari 2010

Vinter(blad)sallad

Passar till otroligt många olika maträtter, t.ex. till grillad kyckling med potatisklyftar. Väldigt enkelt och lätt men alltid gott. Blanda t.ex. machésallad, baby spenat, rucola för att få en aromatisk salladsmix och gör en fin vinaigrette:

1 liten klyfta vitlök, pressad med kniv (strö över några saltkorn, då går det lättare), en halv liten lök i små tärningar, 1 tsk Dijon senap, 1,5-2 msk vinäger av Weisser Burgunder, 3 msk olivolja, 1-2 msk vatten (beroende på hur syrligt du vill ha det eller inte). Vispa ihop och smaka av med salt och färsk peppar, några örter om det finns. Lägg salladen i och blanda inte förrän omedelbart innan serveringen. (En bladsallad blir inte godare när den ligger för långt i vinaigretten...)

Vinaigretten kan även göras med Rieslingvinäger (=spritzigare) eller med Ortega No. 1 (=mildare). Eller så kan man blanda en av dessa vinägrar med Cleopatra's Tårer för att få en mjukare variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar